Sök

Bitcoin Sverige
Kryptovalutor Om du har sålt, bytt eller betalat med en kryptovaluta/Bitcoin behöver du redovisa detta till Skatteverket i samband med att du deklarerar. Informationen på den här sidan riktar sig främst till dig som är privatperson

Vad är bitcoin
Bitcoin är digitala pengar för en digital värld. Med Bitcoin skickar du pengar direkt från person till person utan behov av mellanhänder som banker . Bitcoin är öppet för alla och kontrolleras inte av någon stat, bank eller företag.

Vem är Satoshi Nakamoto?
Satoshi Nakamoto är personen som skapade Bitcoin, såväl i teorin som genom en praktisk, fungerande implementation. Vem som står bakom denna algoritm är dock okänt. Många har försökt lista ut detta genom åren men ingen har kunnat bevisa något.

Köpa Bitcoin med Swish
Vi på Internetvalutan.se har gjort det möjligt att köpa Bitcoin med Swish och det gör du genom att trycka HÄR

Blockchain & Bitcoin-Konferensen i Stockholm

Blockchain & Bitcoin-Konferensen i Stockholm

Sammanfattning från Blockchain eventet av Bitcoin.se

Igår befann jag mig på blockchain eventet i Stockholm vilket var kul och lärorikt, en del mer lärorikt än andra MEN det är alltid ovärderligt vilka personer som är där och inte minst vilka nätverk man kan bygga.

Det var en liten tillställning med mellan 50 och 100 besökare. Kvaliten på presentationerna var varierande och ämnena spretade men det fanns ljuspunkter.

Hur som helt tänkte jag dela en del höjdpunkter. Jag vill först dela en sammanfattning av Bitcoin.se som skrev följande:

Mathias Sundin, riksdagsledamot (fram tills nu), pratade om det större perspektivet, om hur internet började med öppna protokoll för att sedan mer fokusera runt ägda plattformar. Nu kommer den tredje fasen där decentralisering som inte tidigare varit möjlig spelar en stor roll.

Frank Schuil från Safello pratade om att sänka tröskeln för att kunna handla Bitcoin och hur de nu har en lösning för att onboarda nya kunder på 30 sekunder (se sidan Köpa Bitcoin om du vill testa). Tyvärr drabbades Frank av tekniskt strul från arrangörerna vilket sänkte hans presentation en aning.

Jens Frid från cofound.it och Jörgen Modin från Chromaway hade båda intressanta ämnen att prata om (olika typer av tokens respektive praktiska erfarenheter av Lantmäteriprojektet) men båda presentationerna led av att ha för mycket innehåll att gå igenom på kort tid i kombination men att publiken nu hade suittit stilla i över 2 timmar utan bensträckare.

På eftermiddagen var Guenther Dobrauz från PwC Legal Switzerland en inspirerande talare trots ett ämne som på pappret kan låta lite segt (“Legal and Regulatory Challenges with Innovation”). Vi fick bl.a. höra om hur “disruption” alltid kommer utifrån, att det inte var hästskjutsarna som började tillverka bilar eller skrivmaskinstillverkarna som gjorde datorer.

Under de inslag som handlade om praktisk användning av blockkedjeteknik var det allmänt en känsla av man försöker rida på en hype (en hype som nu tydligt börjar avta) snarare än att tekniken erbjuder en faktisk lösning på företagens problem. Vi fick höra från Vattenfall, PwC, Fortum, Nordic Choice Hotels, Landshypotek Bank samt startup bolagen WarOnCancer och Utopia Music men i inget av fallen fick man en riktigt bra förklaring av hur det är just blockkedjetekniken som möjliggör för dem att göra revolutionerande saker de annars inte kunnat göra. Måhända finns det i några fall här faktiska intressanta användingsfall men presentatörerna lyckas i så fall inte förklara dem. När panelen med företagen från energisektorn pressades på frågan om vad de behöver blockkedjan till vacklade de på svaret.

Bitcoin.se

Höjdpunkter från blockchain eventet

Personligen tog jag med mig just att trots att priset sjunker ser fundamentan bättre ut än någonsin (vilket inte är en tröst när man ligger minus mycket) – men vi kan väl säga såhär, hade priset sjunkit och tekniken inte utvecklats, då hade jag varit orolig.

Jag fastnade lite vid några olika punkter:

  • Mattias Sundin sa att Microsoft skapade Encarta vilket många av er säkert kommer ihåg, Encarta skrev artiklar om var en centraliserad plattform som skrev ca 62,000 artiklar per dag. Sedan kom Wikipedia… Efter en kort tid skrev den peer-to-peer drivna organisationen 2,9 miljoner artiklar per dag och Encarta kunde inte konkurrera. Det visar lite kraften med decentraliserad projekt som drivs av alla istället för en central punkt.
  • Tanja från Blockchain Alliance var inne på att ungefär 90% av ICOs misslyckas (det visste vi ju) men vi får inte glömma att 90% av ‘vanliga’ start-ups också misslyckas. Men givetvis måste man vara vaksam på hur man investerar – många av projekten löser inget verkligt projekt och en frågan man bör ställa sig är – Behövs verkligen blockkedjan till detta? Man måste göra sin undersökning innan man investerar och givetvis inte investera fantasisummor i projekt där mer än 90% misslyckas – samma med start-ups.
  • Dr Guenther var inne på många spännande aspekter. Han har varit med i över 20 år i teknikindustrin och var med när Dot Com bubblan brast och likaså genom hela blockkedjans utveckling. Han menar att precis som att internet är något helt annat idag än vad som var tänkt när det uppfanns – så kommer blockkedjan vara något helt annat, troligtvis, än vad vi ser idag – alltså kanske inte den blockkedjan som slår igenom skapad ännu?
  • Landshypotek bank har genomfört den första bostadsförsäljningen över blockkedjan via smarta kontrakt! Kul! – sparar tid åt alla parter och gör det hela betydligt billigare.
  • Nordic Choice kollar på hur man kan ta bort mellanhänder som booking.com etc och lägga allt på blockkedjan, intressant?

Summa kardemumma så är en viktig insikt att det inte spelar någon som helt roll för kunder eller någon egentligen om det är blockkedjan som används eller någon applikation på internet så länge problemet blir löst.

  • Företag vill veta om de kan spara pengar, effektivisera eller liknande, sedan hur det går till spelar mindre roll.
  • Kunder vill även de ha löst sina problem men bryr sig inte genom vilka medel det blir löst.

Skribent: Dennis Sahlström