Deklarerar kryptovalutor med Deklira

Deklarerar kryptovalutor med Deklira

Från och med den 20:e mars öppnade Skatteverket möjligheten att deklarera vinster och förluster i kryptovalutor för kalenderåret 2017. Då det varit ett kanonår för alla som hängde med i kryptotrenden innebär det förhoppningsvis mer vinster åt dig! Här ger vi dig tipset för att Deklarerar kryptovalutor med Deklira Deklarerar kryptovalutor med Deklira

1 ) Sammanställ alla transaktioner Deklarerar kryptovalutor med Deklira
Det första man måste tänka på är att få tillgång till alla transaktioner man har gjort i kryptovalutor. Har man handlat krypto hos en mäklare eller på en kryptobörs blir det oftast lättare. Mäklare och börser sammanställer nämligen ofta all data i rapporter, antingen i CSV eller Excel-format som man kan ladda ner. Det gör att man enkelt kan få en mycket bättre överblick över vad man har köpt och sålt. Har man inte handlat hos en mäklare eller börs måste man sammanställa datan själv.
När man deklarerar hur mycket vinst man har gjort är det viktigt att man tar rätt transaktioner till hänsyn. Vi delar våra transaktioner i köp och sälj för att lättare få en överblick över dessa.

2 ) Vilka säljtransaktioner som ska vara med i deklarationen
När du säljer kryptovaluta är det lättare att veta om det ska deklareras eller inte. Alla försäljningar som har ägt rum mellan den 1:a januari och den 31:a december år 2017 ska inkluderas.
3 ) Vilka köptransaktioner som ska vara med i deklarationen
För köp är det lite svårare att veta vad som måste räknas med och inte. Särskilt om man köpt och sålt i många omgångar. En enkel regel man kan följa är att man ska räkna med alla köp efter det datum man sist sålde av alla sina coins – innan den 1:a januari 2017. Det kan innebära att man måste räkna med köp man har gjort flera år tillbaka år. Här är ett exempel:

Fyra tips när du deklarerar kryptovalutor

 

 

 

 

 

I scenariot ovan inträffade det sista datumet där att alla coins såldes innan starten av 2017 den 4:e mars 2015. I det här fallet måste man räkna med alla köp som har inträffat efter detta datum för att få fram vad skatteverket kallar ”omkostnadsbelopp”.

4 ) Genomsnittsmetoden vs schablonmetoden

Det finns två olika typer av metoder att välja mellan när man räknar ut omkostnadsbelopp, genomsnittsmetoden och schablonmetoden. Skatteverket låter dig välja vilken metod du kan använda när du vill räkna ut omkostnadsbeloppet. I de flesta fall är det mest lönsamt att använda genomsnittsmetoden, men det finns omständigheter då man kan spara en hel på skattenotan genom att använda sig av schablonmetoden istället.  Fyra tips när du deklarerar kryptovalutor
Har man handlat mycket i samma kryptovaluta kan det dock vara väldigt svårt att veta vilken metod som blir mest lönsam då uträkningarna kan bli långa och omständiga.

Verkar det komplicerat? Eller vill du vara helt säker på att du räknat rätt? På Deklira.se kan vi hjälpa dig räkna ut kryptovalutan och ger dig en färdig K4 som du enkelt kan ladda upp till Skatteverket! Fyra tips när du deklarerar kryptovalutor Fyra tips när du deklarerar kryptovalutor

Bitcoin och 4 andra Valutor att HODL till 2020

Comments (No)

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

sv_SESWE
en_USENG sv_SESWE