Guide för nybörjare: Hur man investerar i kryptovaluta

Guide för nybörjare: Hur man investerar i kryptovaluta

När du köper din första kryptovaluta är det spännande, läskigt, inspirerande, uppfriskande- med andra ord, du kan uppleva känslor från hela skalan. Ifall du är osäker i början av din resa in i kryptovärlden, och vart du ska börja någonstans så kommer här en guide för nybörjare som vill investera i kryptovaluta. Vilken valuta väljer man? Var någonstans ska du ha din valuta. Vad ska du köpa när du tjänat din första miljon? vi kommer nedan besvara dessa frågor om hur man investerar i kryptovaluta.

Vi börjar med den gyllene regeln gällande investering i kryptovaluta; investera inte pengar du inte har råd att förlora. Även om det ser ljust ut för valutan, och ”experter” på internet försäkrar sig om du kan ta ett lån för att köpa krypto, så ska du ALDRIG investera i digital valuta om du inte är redo att gå back på det hela.

1.Vad köper du?

Vilken kryptovaluta väljer du? Bitcoin är utan tvekan den mest populära kryptovalutan ( och den mest värdefulla) i världen. Priset stiger i princip varje dag, och alla har väl hört historier om folk som blivit rika ( så som den norska studenten som köpte lite Bitcoins 2009 för $27 och glömde bort dom. Några år senare hade han nästan en miljon dollar).

Men många finansexperter tror att en sån extrem ökning i värde är onormal, och kan falla över en natt. Så placera inte allt hopp i Bitcoin, utan kolla även efter andra kryptovalutor. Ether, som ligger på Ethereums plattform, har vuxit snabbt på senaste tiden. Några analytiker går även så långt och förutspår att Ethereum kommer bli nummer ett bland kryptovalutan inom en snar framtid. Så investera inte bara i en valuta, utan i flera. Då har du även en backup. Du kan välja från massor av olika valutor; Dash, Ripple, Monero och många många fler. Försök att följa trenden och investera i nya valutor, det kan löna sig i framtiden.

2.Var köper du?

Nästa problem: Var någonstans köper man krypto och var bevarar du det du har köpt? Hur man investerar i kryptovaluta

Bitcoin är designat för att genereras och säljas direkt mellan folket. Men för att befria användare från olägenheter de upplevde när de köpte och sålde digital valuta, och att hitta en lösning där man kan bevara sina privata nycklar skapades så kallade Bitcoin exchanges, eller Bitcoinutbyten på svenska.

Extrema många växlings och betalningsverktyg låter dig köpa och lagra Bitcoin, ethereum mm. Växlingarna låter dig köpa, sälja eller konvertera din kryptovaluta samt betala ut dom. Vissa erbjuder även en form av bankkort, någonting SkroMa postat om tidigare. Dessa konverterar ett belopp från kryptovaluta till pengar som du sedan kan göra dina köp med. För att undvika penningtvätt kan dessa dessa tjänster be användare att verifiera sitt konto genom att skicka dokument och personlig information så som ID-kort, mm. Verifierade användare har i regel ett högre tak på hur mycket krypto man kan ha bevarat och ta ut. Hur man investerar i kryptovaluta

Lär dig skillnaden bland de olika växlingarna, titta igenom användarens kommentarer och bestäm därefter vilken tjänst du tycker är mest pålitlig och lämplig för dig. Det bästa hade varit att hitta en tjänst som är lokaliserad nära dig rent geografiskt, för att på så vis lösa eventuella problem snabbt och smidigt.

Förutom att hålla koll på de tjänster som har funnits länge kan det även vara värt att kasta ett öga på nya tjänster och startups. Du måste vara opartisk och på ett opartiskt värdera vad som finns därute.

Förmågan att urskilja perspektivet är nyckelfaktorn för framgång i kryptovärlden.

Här kan du Köpa kryptovaluta och lära dig mer. det är viktigt att jämnföra handelsplatser innan man köper kryptovaluta.

3.När ska du köpa?

Kryptovaluta är totalt oförutsägbar och värdet är beroende av många olika faktorer. Det går inte att använda sig av samma riktlinjer som aktier. Många undvek att köpa Bitcoin när priset låg på $1,000 för att man trodde att priset kan inte stiga högre än så. Men i skrivande stund ligger priset på 1 Bitcoin över $9,000, eller 75,000 SEK. Många tvekar även nu, för det verkar inte som att priset kommer stiga mer. Men man vet aldrig, det kan springa iväg ordentligt igen.

Stressa inte, utan lär dig istället så mycket du kan om de senaste ändringarna i priserna och hur prognosen ser ut. Du måste tvivla och analysera all information du får. Alla har tillgång till internet nu för tiden och informationsflödet kan vara fullt av opålitliga källor. Tro på fakta, inte löften.

Experter menar på att den bästa tiden att köpa en valuta är när priset legat hyfsat stabilt ett tag, och relativt lågt. Köp ingen stor summa av en valuta när priset på den fallit drastiskt för att sedan hoppas på att den kommer stiga igen. Visst, det kan hända, men det är en väldigt stor risk.

Handel med kryptovaluta är lite av en konst. Medan det är lätt att analysera och hitta förklaringar till varför kursen blev som den blev, så är det svårt att förutspå vad som komma skall. Var alltid redo på oväntade händelser!

4.Vilken taktik ska man välja?

Prisändringar är väldigt vanliga när det kommer till kryptovaluta, så det gäller att vara flexibel nog till att anpassa sig de egenheter och utmaningar som finns. Du kan självklart investera och sedan vänta flera år och hoppas att priser stigit markant, men det risken finns alltid att din långtidsinvestering inte bringar någon vinst alls. En annan taktik är att ”spela spelet”. Att hålla koll på förändringar och köp när priset är låg, för att sedan sälja när priset gått upp. Väljer du detta alternativ gäller det dock att hålla sig ständigt uppdaterad för minsta förändring.

Kryptovärlden är full av möjligheter, och det gäller bara att ta dom. Som vid vanlig aktiehandel gäller; få inte panik, men du måste ändå ha känsla för det och ta beslut fort. Sist men inte minst, kom ihåg, kryptovalutor är fortfarande nytt och nya saker kommer hela tiden. Allt är möjligt.

Grundläggande guide: Vad är Altcoins

Källa: BBC

Guide för nybörjare: Hur man investerar i kryptovaluta.

en_USENG
sv_SESWE en_USENG