Tre tips när du deklarerar kryptovalutor

Tre tips när du deklarerar kryptovalutor

Deklarerar kryptovalutor med Deklira från och med den 19e mars öppnade Skatteverket möjligheten att deklarera vinster och förluster i kryptovalutor för kalenderåret 2018. Här ger vi dig de tre viktigaste sakerna att tänka på när du ska deklarera:

1 ) Sammanställ alla transaktioner
Det första man måste tänka på är att få tillgång till alla transaktioner man har gjort i kryptovalutor. Har man handlat krypto hos en mäklare eller på en kryptobörs blir det oftast lättare. Mäklare och börser sammanställer nämligen ofta all data i rapporter, antingen i CSV eller Excel-format som man kan ladda ner. Det gör att man enkelt kan få en mycket bättre överblick över vad man har köpt och sålt. Har man inte handlat hos en mäklare eller börs måste man sammanställa datan själv.
När man deklarerar hur mycket vinst man har gjort är det viktigt att man tar rätt transaktioner till hänsyn. Vi delar våra transaktioner i köp och sälj för att lättare få en överblick över dessa.

2 ) Vilka säljtransaktioner som ska vara med i deklarationen
När du säljer kryptovaluta är det lättare att veta om det ska deklareras eller inte. Alla försäljningar som har ägt rum mellan den 1:a januari och den 31:a december år 2018 ska inkluderas.

3 ) Vilka köptransaktioner som ska vara med i deklarationen
För köp är det lite svårare att veta vad som måste räknas med och inte. Särskilt om man köpt och sålt i många omgångar. En enkel regel man kan följa är att man ska räkna med alla köp efter det datum man sist sålde av alla sina coins – innan den 1:a januari 2018. Det kan innebära att man måste räkna med köp man har gjort flera år tillbaka år. Här är ett exempel:

Deklarerar kryptovalutor med Deklira

Deklarerar kryptovalutor med Deklira

I scenariot ovan inträffade det sista datumet där att alla coins såldes innan starten av 2018 den 4:e mars 2016. I det här fallet måste man räkna med alla köp som har inträffat efter detta datum för att få fram vad skatteverket kallar ”omkostnadsbelopp”.

Verkar det komplicerat? Eller vill du vara helt säker på att du räknat rätt? Deklira.se kan hjälpa dig räkna ut kryptovalutan och ger dig en färdig K4 som du enkelt kan ladda upp till Skatteverket!

Comments (No)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

en_USENG
sv_SESWE en_USENG