Vem skapade Ethereum?

Vem skapade Ethereum?

Samtidigt som Vitalik Buterin, en 19 år gammal programmerare från Toronto, jobbade på några Bitcoinprojekt, jobbade han fram idén om Ethereum så vem Vem skapade Ethereum?. Tanken var att Ethereum skulle vara en robust plattform för utvecklare att bygga applikationer för blockkedjor. Buterin inspirerades av de brister han stött på när han försökte utveckla applikationer till Bitcoins blockkedjor. Han var besluten att det fanns mer potential i tekniken kring blockkedjan, att teknologin inte var begränsad till finansiella applikationer och satte snart igång med att skapa en blockkedja som hade mer stöd för vanligare beräkningar.

Vitalik Buterin introducerades för Bitcoin och kryptovalutor 2011. Samma år var han med och skapade Bitcoin Magazine. Där skrev han många artiklar om hans syn på den digitala valutans framtid. Han jobbade därefter på Mastercoin och andra alternativa valutor som alla baserats på Bitcoin. Detta fick honom att tro att blockkedjan för Bitcoin hade en begränsad omfattning.

Ethereums ”vita papper” släpptes 2013, och det dokumenterade ett nytt open-source protokoll för att skapa decentraliserade applikationer.

Ethereum var officiellt tillkännagivet under Bitcointalk’s forum 2014. Förutom Buterin så var Ethereum skapat av Mihai Alisie, Anthony Di lorio och Charles Hoskinson. Buterin meddelade även att han jobbade tillsammans med utvecklaren Dr. Gavin Wood och Joseph Lubin. Wood släppte strax därefter Ethereums ”gula papper”, som täckte Ethereum Virtual Machine (EVM), den miljö som utförde alla smarta kontrakt på nätverket. Lubin skulle sedan starta ConsenSys, en satsningsstudio med fokus på decentraliserade applikationer.

Ethereumstiftelsen höll en s.k. crowdsale i juli 2014 där de sålde 60 miljoner tokens. 12 miljoner ether (ETH) tokens skapades så att stiftelsen kunde expandera sin utveckling och marknadsföring. Ethereum släpptes först ett år efter crowdsale’n och tillhandahöll stommen för utvecklare att fortsätta bygga appar på nätverket.

Bland de 86 nya partners som initiativet ‘The Ethereum Alliance’ fått under åren, har vi bl.a. Microsoft, Intel och BP. Detta med en stor mängd nya blockkedjeprojekt har hjälpt Ethereum att få ännu mer uppmärksamhet och kapital.

Källa: https://bitcoinmagazine.com/guides/who-created-ethereum/

Allmänt om Ethereum

en_USENG
sv_SESWE en_USENG