Facebook lanserar Blockchain division

Facebook lanserar Blockchain division

DAVID INGRAM

SAN FRANCISCO (Reuters) – Facebook Inc (Nasdaq: FB) Verkställande direktören Mark Zuckerberg beställde i tisdagen en av de största förändringarna i socialnätets historia, vilket ger mer ansvar till sin chefsproduktör och lanserar en blockchain-division.

Förändringen verkade konsolidera makt i det sprawling internetföretaget, även om det inte innefattade några avfyringar eller uthyrning och förändrade inte rollen som Zuckerberg.

Chris Cox, chefsproduktofficer med ansvar för flaggskeppets Facebook-tjänst, kommer nu också att övervaka de allmänt använda tjänsterna Instagram, Messenger och WhatsApp, sa företaget.

WhatsApp har fått en relativt fri hand sedan 2014, då Facebook köpte den för 22 miljarder dollar, men under de senaste månaderna har de två meddelat sina avgångar och öppnar dörren för en närmare integration.

Två andra chefer, Mike Schroepfer och VD för tillväxt Javier Olivan, kommer att övervaka andra konsoliderade divisioner, en relaterad till “nya plattformar och infrastruktur” och en annan för centraliserade tjänster som annonssystem.

Facebook bekräftade att personalen flyttar, som först rapporterades av tech news webbplats Recode. Företaget nekade att kommentera orsakerna bakom förändringarna.

David Marcus, chef för Messenger för de senaste fyra åren, lämnar den rollen att skapa en grupp för att utforska hur man använder blockchain-teknik över Facebook, sa han i ett inlägg på Facebook.

Blockchain, den teknik som grundar sig på kryptovalutan bitcoin, skulle kunna ha andra affärsapplikationer som en huvudbok för registrering av transaktioner, även om Marcus sa att Facebook var “från början”.

Kevin Weil, produktchef på Instagram, lämnar jobbet för att gå med i Facebooks blockchain-division, säger företaget.

Denna förändring kommer bli spännande att följa, Internetvalutan kommer komma med nyheter angående Facebook-divisionen, när vi vet mer om vad som händer.

sv_SESWE
en_USENG sv_SESWE