Framtiden för kryptovalutor

Framtiden för kryptovalutor

Termen ”kryptovaluta” börjar att bli ett allmänt känt begrepp och de flesta vet på ett ungefär vad det innebär. Nämner man bitcoin är det desto fler som förstår vad man pratar om. Det finns fortfarande flera frågetecken kring de digitala valutorna, men i takt med att fler företag accepterar dem förutspår några banker och experter att de ”kryptiska valutorna” kan komma att bli vanliga betalmedel i framtiden.

Bitcoin och altcoins

De flesta känner till bitcoin, men det är många som tror att det är den enda kryptovalutan. Faktum är att det finns flera hundra olika digitala valutor, såsom Litecoin, Ripple och Ether. Dessa är till stor del kopior, eller i alla fall inspirerade, av bitcoin, som var den första e-valutan. På senare år har bitcoin gjort stora vinster på börsmarknaden, även om den också har drabbats av djupa fall. Däremot har den alltid återhämtat sig relativt fort. 

Diskussionerna om huruvida det här är framtidens valuta har pågått ända sedan uppkomsten 2008, och trots att det finns många skeptiker har fler personer och företag mjuknat för idén om en handel med valutor som inte kräver några mellanhänder. Undersökningar har även visat att kryptovalutorna har potential att bli framtidens valutor, men att det fortfarande finns faktorer som måste regleras gällande säkerhet och stabilitet. 

En av anledningarna till att kryptovalutor inte har fått ett större genomslag är för att de kan vara svåra att förstå sig på. Valutorna föreställs ofta som mynt, men de existerar endast i digital form. Valutorna framställs samtidigt via ”mining”, vilket är en process som både tar tid och som kräver extremt mycket ström. Faktum är att alla bitcoin-minare använder mer ström än vad hela Danmark förbrukar på ett år. Samtidigt är alla dina bitcoin tvungna att finnas på en hårddisk, och om den hårddisken skulle försvinna – tja, då kan en smärre förmögenhet vara borta.

Från internet till butik

Kryptovalutan bitcoin är som tidigare nämnt den vanligaste valutan, och den accepteras i dag av flera nationella som internationella e-butiker och företag på nätet. Spelsajter som erbjuder online casino spel har alltid använt sig av flera olika typer av betalmetoder, såsom e-plånböcker, Skrill eller bank- och kreditkort, och det föll därav naturligt för vissa sajter att acceptera kryptovalutor som betalmetod. Betalningen kan fungerar på två olika sätt. Antingen blir dina bitcoins växlade till den valuta som spelsajten använder, vilken sedan växlas tillbaka till bitcoin vid uttag. Eller så är din spelkassa direkt i bitcoin, precis som om den hade varit i euro, dollar eller svenska kronor. 

Det var länge man bara kunde betala med kryptovalutor på nätet, men det har blivit allt mer förekommande att man kan betala med bitcoin på vissa restauranger, butiker eller för olika tjänster. Det finns bland annat taxiföretag i Stockholm och Göteborg som tar emot bitcoin. Betalningen sker då via en wallet-app och man skannar en QR-kod hos företaget, som sedan slår i kostnaden, och den dras från din plånbok.
 

Comments (No)

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

sv_SESWE
en_USENG sv_SESWE