Indien överväger att tillämpa sin egen kryptovaluta

 Indien överväger att tillämpa sin egen kryptovaluta som ska gälla som lagligt betalningsmedel.

 

 

Under tiden man arbetat med att få fram ett regelverk för Bitcoin och andra digitala valutor, överväger nu Indiens regering att starta upp en alldeles egen kryptovaluta. En valuta som hade utfärdats av RBI*.

Den Indiska regeringen överväger att introducera sin egen kryptovaluta, som ska fungera ungefär som Bitcoin, rapporterade Business Standard i lördags. Den statsägda kryptovalutan kommer, om förslaget går igenom, att kallas ”Lakshmi”, vilket är ett namn taget från Hindu-gudinnan för rikedom, förmögenhet och välstånd. Detta enligt källor med insyn i utvecklingen hos den Indiska regeringen.

”Förslaget diskuterades i en kommitté av statliga tjänstemän. Om beslutet verkställs kommer domänen för valutan att hamna hos RBI och vissa delar av valutakursen kan komma att behöva ändras. Det befaras att beslutstagandet kommer bli en långvarig process p.g.a. detta.”

Under tiden så jobbar den Indiska regeringen på att skapa ett lagligt regelverk för Bitcoin och andra digitala valutor, rapporterade Money Control i förra veckan.

I april skapade samma regering en kommitté som fick i uppdrag att undersöka Bitcoin. Och för strax en månad sedan rapporterade Money Control att kommittén lämnat sin rapport till regeringen.

Där rekommenderade man strikt bevakning av digitala valutor, och tillade att det inte finns någon anledning för några omedelbara restriktioner, men också att regeringen inte skulle göra direkt reklam för valutan heller.

Kommittén rekommenderade även att en speciell avdelning ska skapas. Denna ska bestå av tjänstemän och kvinnor från RBI*, SEBI*, CBEC*.samt den statliga underrättelseenheten ansvarig för finans.

 

Källa: https://news.bitcoin.com

 

*

RBI-Reserve Bank of India

SEBI-Securities and Exchange Board of India 

CBEC- Central Board of Excise and Customs 

 

Indiens ekonomi är idag en av de snabbast växande i världen, enligt “Central Statistics Organisation” (CSO), så att man nu undersöker kryptovaluta kanske inte är särskilt förvånande ändå.

sv_SESWE
en_USENG sv_SESWE