Kom igång med InternetValutor

Kom igång med InternetValutor

Vill du komma igång att köpa en internetvaluta, kryptovaluta, rättare sagt – digitalvaluta?

Gör lite research för att hitta en börs (exchange) som du tror ligger bra till, har bra historik, verkar solid, eller bara välj någon som är stor.

Själv hänger jag på Bitfinex som ligger i Kina. Köpa BTC för EUR går bra hos Bitstamp, med withdraw till annat ställe för att köpa BCH (Bitcoin Cash förstås eller vad du vill) hos exempelvis Cryptopia i Nya Zeland som har flest coins. De sköter sig bra med att delista scamcoins. Ett riktigt trevligt hak.

En sådan typ av större exchange rekommenderar jag för att det ger lägst avgift på ca 0.2%. Då behöver du ge dem de personuppgifter som de ber om. Om anonymitet är viktigt så bör du överväga att köpa på annat sätt. Fråga hos en Bitcoin köp och sälj grupp, eller LocalBitCoins. Anonymitet, USA:s hårdare reguleringar, när och hur betalas skatt m.m. kan diskuteras mer.

Men börja med det… Skicka in personuppgifter så är väl ingen större skada skedd… Då är den tråkiga biten gjord. Sedan öppnar sig bara möjligheter, med alla tjusiga instrument och en graf som du kan zooma in och ut på.

Här finns ingen bankir som kammar hem storvinster (men se upp för valar, finanshajar och fula fiskar), så om du är försiktig så sparar du mycket mer än att ha pengar liggande på ett bankkonto med 0% ränta.

Jag vill ändå varna för “spelberoende” – Så kallad daytrading ger dålig sömn i jagande efter en hägrande strategi. Girighet gör människan dum. Ett ivrigt upprepat förlustbeteende, många avgifter, råka sälja för lågt, nödgad att köpa tillbaka för högt, förr eller senare kollar vem som helst fel eller missar en siffra trots trippelkoll. Jag lade mina läropengar på trading i början.

Positions trading (investering, sparande) är MYCKET bättre av många själ. Jag har nu hittat långsiktigt trygga placeringar. Det känns betydligt mer tillbakalutat. Som månadssparande så är det billigt och tryggt att köpa via en seriösare exchange. De som ligger i sverige kan dock skicka kontrolluppgifter till skatteverket.

Om du inte köper stora mängder kryptovalutor, så kan du ha dem liggande hos exchange (off-chain). Annars är det rekomendabelt att överföra dem till en mobil wallet (on-chain). Coinomi wallet har Bitcoin Cash och många andra digitalvalutor.

sv_SESWE
en_USENG sv_SESWE