Kontantlöst samhälle genom bitcoin: Sverige är redo att bli det ledande landet i Skandinavien

Kontantlöst samhälle genom bitcoin: Sverige är redo att bli det ledande landet i Skandinavien

 

Sverige jobbar snabbt på att få igenom planerna att bli världens första helt kontantlösa samhälle.

Även om detta ses som ett gott tecken för digitala valutor, kommer det att innebära problem. Till exempel frågor om integritet, då varje transaktion undersöks och övervakas. Trots detta hoppas Sverige på att Bitcoin är svaret för att bevara anonymitet likt det traditionella pengasystemet.

Möjlig vinst i att slopa kontanterna

Vad många av Sveriges finansinstitut har sett så gör företagen ingen vinst av användningen av kontanter, då det saknar personuppgifter att spara för t.ex. riktad reklam, samt att det måste hanteras fysiskt. På grund av dessa problem förändras ekonomin potentiellt till kontantlösa transaktioner, där Sverige leder vägen.

Rapporter visar att 900 av Sveriges 1600 banker idag är helt kontantlösa, och heller inte tar emot insättningar av kontanter. Bankomaterna försvinner gradvis och kontantanvändningen föll från 106 miljarder i cirkulation år 2009 till 60 miljarder 2016.

Detta har fått Sveriges centralbanker, så som Riksbanken, att fundera på om man ska introducera en digital valuta som styrs av staten. Där kommer Bitcoin in som en av de ledande lösningarna.

Gradvis övergång till ett kontantlös samhälle

Louise Henriksson, undervisningsassistent säger:

”Jag använder inte mer kontanter för något. Du behöver det inte helt enkelt. Butiker vill inte ha dom; inte ens de flesta banker. Även för något litet som godis eller ett papper använder du ett kort eller en telefon för betalning.”

Björn Ulvaus, från ABBA-museet, bär inga kontanter alls, och nämner att den personliga säkerheten är huvudanledningen till varför ett kontantlöst samhälle hade varit bra för alla medborgare:

”Vi vill inte vara bakom tiden genom att hantera kontanter medan kontanterna dör ut … Det är en osäker känsla … Det fick mig att tänka: Vad skulle hända om det här var ett kontantlöst samhälle, och rånarna kunde inte sälja det de stal?”

De negativa effekterna med att gå över till ett helt kontantlöst samhälle skulle drabba hårdast dom som inte har ett bankkonto eller mobiltelefon.

Bitcoinanvändning kräver inte att dess användare och utvecklare behöver ett bankkonto, vilket är ett framsteg just på den biten. Det låter också användarna spendera sina pengar om inte på ett helt anonymt vis för att på så sett efterlikna den anonyma användningen av kontanter.

 

Källa: https://cointelegraph.com

sv_SESWE
en_USENG sv_SESWE