Kryptovalutorna som steg mest 2017

Kryptovalutorna som steg mest 2017

Bitcoin var långt ifrån den mest framgångsrika kryptovalutan under 2017. Bitcoin ökade med 1318 procent i värde under förra året. Med den avkastningen kvalar bitcoin inte ens in bland de tio starkaste kryptovalutorna.

Den mest framgångsrika kryptovalutan 2017 var fintech-bolaget Ripples valuta XRP. Under 2017 steg XRP med drygt 36 000 procent.

Kryptovalutan är för närvarande världens tredje största med ett marknadsvärde på 93 miljarder amerikanska dollar. I jämförelse är bitcoins totala marknadsvärde 257 miljarder dollar.  En XRP kostar för närvarande 2,40 dollar.

Ripple grundades 2012 i Kalifornien. Medan bitcoin skapades efter finanskrisen 2008 som ett sätt att undgå centralbanker och banksystemet i stort är Ripple och XRP en partner till finanshusen på Wall Street. Nätverket stöds av flera stora investerare och företag inklusive Google.

Över 100 finansinstitut och banker är redan kunder, bland annat svenska SEB.

Ripples blockkedjeteknik används för att effektivisera och sänka transaktionskostnaderna för internationella penningöverföringar. Internationella transaktioner kan idag ta dagar att genomföra.

Inom Ripple-nätverket används den interna valutan XRP. XRP används som en överbryggnadsvaluta för olika valutor och som en intern clearingenhet.

Ripples har riktat in sig på att fungera i den redan existerande bankstrukturen. Den som till exempel vill växla dollar till kronor och föra över pengarna, växlar först över till Ripples kryptovaluta XRP och sedan till kronor.

Totalt finns det 100 miljarder XRP, varav 55 miljarder kan distribueras till användare av nätverket. Ripples skapare äger 20 miljarder XRP och ytterligare 25 miljarder ägs av Ripple Labs, som utvecklar Ripple.

I november inledde kreditkortsföretaget American Express och spanska banken Santander ett samarbete som helt bygger på att använda Ripples blockkedjeteknik. På så vis kan American Express kunder i USA överföra pengar via Ripple till konton hos Santanders kunder i Storbritannien. Om försöket går vägen kommer Santander att utöka satsningen till samtliga länder där de är aktiva.

Även banker i Japan och Sydkorea testar nu Ripples teknik.

Den näst starkaste kryptovalutan 2017 var NEM. En NEM kostar idag 1,67 dollar. Marknadsvärdet uppgår till 15 miljarder dollar.

På tredje och fjärde plats hamnar kryptovalutorna Ardor och Stellar.

Världens näst största kryptovaluta är Ethereum som har ett marknadsvärde på 90 miljarder dollar. Ethereum ökade i värde med 9162 procent under förra året.

Världens samtliga 1394 kryptovalutor värderas för närvarande till cirka 650 miljarder dollar, vilket ungefär motsvarar Schweiz BNP.

sv_SESWE
en_USENG sv_SESWE