Minst 1,65 miljoner datorer utnyttjas av hackare för att mine’a kryptovaluta bara i år!

Kryptovaluta är en välsignelse för all sorts kriminella, från narkotikahandel via nätet till s.k. ransomware-attacker.

Kryptovaluta är en välsignelse för all sorts kriminella, från narkotikahandel via nätet till s.k. ransomware-attacker. Detta till stor del av valutornas semi-anonymitet. Men det finns en annan uppsättning av scammers som tar till helt andra verktyg. Att infektera offrets dator med en mjukvara som gräver efter valutan för att generera vinst, utan att ägaren till datorn har någon aning att det sker.

Att utvinna kryptovaluta kan vara lönsamt. Som de flesta redan vet så sätter man upp sin dator eller ”rigg” som arbetar dygnet runt för att lösa komplicerade matematikproblem som man sedan blir belönad för genom diverse kryptovalutor som finns där ute.

Att utvinna valutorna är lagligt. Men vad de kriminella gör för att få tillgång till ovetandes datorer som jobbar åt dom genom malware är inte lagligt.

 

Enligt ny statistik som släpptes av Kaspersky Lab, som är en bemärkt rysk firma som sysslar med säkerhetsinformation, har 2017 redan slagit 2016, och varje år sedan 2011, varit det år med flest infekterade datorer med just malware som installeras för att utvinna kryptovaluta. Under detta år rapporterar företaget att uppemot 1,65 miljoner enheter är infekterade. De infekterade enheterna är inte bara privata hemdatorer utan även företags servrar.

Antalet användare Kaspersky Lab skyddat från skadliga miners från 2011 till 2017

 

 

“Effekten för en hemdator eller en organisations infrastrukturs dras ner. Vissa utvärderare kan även få sina enheter infekterade med moduler som hotar hela infrastrukturen hos användaren. Dessa moduler kan i sin tur innehålla malware som t.ex. Trojaner, dvs malware som ser ut att vara en legitim mjukvara men som i själva verket är det motsatta”, säger Anton Ivanov.

 

Anton nämner även att Kaspersky Lab inte vet hur mycket pengar kriminella tjänat på detta sätt, men att dom har funnit en wallet från en s.k botnet, som innehåller $200,000 USD.

 

 

Enligt Kaspersky så är de vanligaste valutorna för malware-attacker Zcash och Monero. Detta är anmärkningsvärt eftersom det förstärker uppfattningen att utvinna Bitcoin, den populäraste och mest värdefulla kryptovalutan, är fortfarande för svårt för de flesta att engagera sig i. Eller för svårt för hackare att kontrollera genom andras datorer.

 

[TEAM_B id=1012]
sv_SESWE
en_USENG sv_SESWE