Nackdelar med Kryptovalutor

Nackdelar med Kryptovalutor

Vi har pratat en hel del om fördelar med kryptovalutor och de positiva aspekterna. Det är dock bra att ha nackdelarna i åtanke och vara medveten om det negativa också. Jag tänkte nämna några Nackdelar med Kryptovalutor :

 

Nackdelar med Kryptovalutor

 

 

 

 

Det finns många nackdelar med kryptovalutor, speciellt ICOs. Det är en helt ny och oreglerad industri vilket betyder att om någon tar dina kryptovalutor, blir du inte kompenserad. På bankerna finns det insättningsgaranti vilket inte är fallet med kryptovalutor. Antalet ICOs ökar drastiskt men ingen vet vilka som är påhitt och vilka som är här för att stanna. På grund av osäkerhet kring hela marknaden kan priset pendla upp och ner 30% på en enda dag.

Sammanlagt finns det fyra nackdelar med kryptovalutor. Många förstår inte själva tekniken bakom de digitala valutorna. Det finns även begränsat skydd eller garanti när du använder valutorna. Eftersom de dessutom enbart finns online, kommer många tekniska problem att stötas på under tiden som tekniken utvecklas.

1. Bristande kunskap om kryptovalutor

I de allra flesta fall är människor omedvetna om de digitala valutorna och deras potential. Det kan liknas vid när kreditkorten först blev introducerade och mottagandet var liknande det vi ser för kryptovalutor idag. På den tiden kunde inte folk tro att det var möjligt att bara betala med ett kort, och nu inte minst med enbart digitala valutor.

Eftersom det är annorlunda, och inte involverar fysiska pengar, undviker människor tekniken och är tveksamma till om det fungerar. I tillägg krävs det tillgång till internet för att få det att fungera. Tanken att du kan betala och överföra pengar online är bekvämt för många, fler anammar det, men det finns fortfarande de som är skeptiska.

För att kryptovalutor ska bli allmänt accepterade måste människor bli utbildade och kunna inkludera dem i sina vardagliga liv. Men att lära sig en helt ny värld av valutor kräver en hel del tid och energi. Många anser att det inte är värt deras tid att lära sig eftersom det inte är allmän kunskap än.

Även om en del företag accepterar Bitcoin som betalmedel, är listan kort i jämförelse med traditionella valutor. Det beror säkerligen på okunskap. Både företag och kunder måste utbildas, tänk om du måste utbilda din kund i ett nytt sätt att betala. Det tar både extra tid och energi.

2. Bristande konsumentskydd och garanti
Med traditionella valutor ansvarar varje lands regering för nationens pengar och dess cirkulation. Ingen kan plötsligt bestämma sig för att de inte vill använda valutan längre. Du måste följa procedurer, dokumentera enligt lag, få olika typer av godkännande och följa landets lagar.

Det ska således tilläggas att detta inte är fallet med digitala valutor. Det finns ingen centralbank som reglerar Bitcoin vilket betyder att ingen kan garantera Bitcoins värde.
Bitoins kan exempelvis förlora stora delar av sitt värde om några stora företag skulle besluta sig för att bortse från valutan och lämna kryptovärlden. Då skulle investerare drabbas av värdeminskningen och potentiellt förlora stora delar av sina investeringar. Det finns ingen bank eller liknande du kan ringa som kompenserar dina förluster i och med att marknaden är oreglerad.

På grund av bristen på reglering finns det heller ingen säkerhet vid ett köp. Skulle du betala för en flygbiljett men inte få biljetten kan du alltid kontakta banken i dagens samhälle eller gå till din lokala bank och få hjälp. Du kan även kontakta Visa eller Mastercard och om du kan bevisa att du betalt men inte fått tjänsten kompenserar de dig. Jag köpte en gång en resa för några tusen kronor och kunde inte åka. Visa kompenserade mig med hela beloppet på grund av försäkringen kortet medförde.

Den typen av säkerhet finns inte med kryptovalutor. För det första, valutan har ingen bank du kan gå till för att få hjälp. Det finns varken ett nummer du kan ringa eller någon att skicka mejl till. Det betyder att om du köpte något för dina Bitcoins och du inte tillhandahållit produkten trots att du betalat, finns det inget du kan göra för att få en återbetalning. Du kan inte ens klaga hos polisen eller någon annan myndighet.
Kryptotransaktioner går inte att göra ogjorda. När du väl skickat pengarna till en angiven kryptoadress, kan du inte få tillbaka dem. Dubbelkolla därför alltid att du skickar pengarna till rätt adress och i rätt valuta. Du kan nämligen inte skicka dina Bitcoins till en Ethereumadress.

Ovan anledningar visar på att det lockande decentraliserade systemet är som ett tveeggat svärd.

3. Tekniska problem
När internetbanken introducerades på marknaden innebar utvecklingen alltid en risk för oväntade serverproblem, mjukvaruproblem eller att bankens hemsida tidvis låg nere.
Liknande situationer kan uppkomma även i kryptovärlden i form av exempelvis virus. Om din hårdvara kraschar och du inte får igång den igen så är dina Bitcoins eller andra kryptovalutor borta för alltid. Det finns då inget du kan göra för att få tillbaka dem och dina tokens/mynt kommer vara ägarlösa i systemet.

Kom därför alltid ihåg att inte bara ha dina plånböcker på din dator utan säkerhetskopiera dem alltid för att förhindra att något tragiskt sker.

4. Industrin utvecklas fortfarande
När saker och ting fortfarande utvecklas, är de utsatta för flertalet risker. Det finns många ofullständiga delar och funktioner som kan förbättras men det tar lång tid att slutföra förbättringarna. Framförallt eftersom de inte har någon fysisk form.

Med traditionella valutor, trots att vi sällan använder dem fysiskt utan istället utför majoriteten av transaktionerna på internet och att vi då inte ser pengarna mer än siffror som flyttas, kan du ta ut pengar och använda dem fysiskt vid behov. Du kan använda fysiska sedlar eller mynt för att köpa saker i affären.

Eftersom kryptovalutor inte har någon fysisk form kommer vi aldrig att kunna hålla dem i handen. Användningsområdena är därför begränsade för tillfället. Bitcoin måste därför möjliggöra alternativet att kunna växlas till den lokala valutan för att vi ska kunna njuta av dess värde.

Ha en härlig dag! 🙂

10 saker du måste veta om kryptovalutor

Källa: Dennis Sahlström

sv_SESWE
en_USENG sv_SESWE