Nu skapar Venezuelas den nya digitala valutan Petro

Nu skapar Venezuelas den nya digitala valutan Petro

Nu skapar Venezuelas den nya digitala valutan Petro


Venezuelas president Nicolas Maduro förklarar nu att han och hans land ska genom att skapa en digital valuta även kallad kryptokursystem bekämpa den ekonomiska blockaden som finns i landet.

Han deklarerar även att valutan kommer att säkras av oljereserverade reserver och andra naturresurser som gas, diamanttillgångar och guld, valutan kommer att heta Petro.

 

Presidenten tog även upp i sitt nationella tv-program som går på söndagar att kryptokurssystemet som han vill skapa även ska kunna hjälpa landet att undvika sanktioner som är nationella men också bekämpa den höga inflationen.
Maduro lägger skulden på sanktioner som USA förde in under augusti gällande de ekonomiska problemen som finns i landet just nu.
Detta är vad Maduro har att säga i ett tv-anförande:

 

“-Det här tillåter oss att gå mot nya former av internationell finansiering av landets ekonomiska och sociala utveckling”, förklarar han.

 

Just nu har Venezuela det väldigt svårt när det kommer till den ekonomiska delen, landet lider just nu av bland annat brist på mat och mediciner och det har aldrig innan varit på en sådan nivå i landets moderna historia. Det var för cirka ett år sedan som landet blev kallat för ” en ekonomisk skräckhistoria om ett land som fattade alla felaktiga beslut med sina oljepengar” av NPRs Planet Money.  

 

Själva planen om att skapa valutan Petro avslöjades av honom på en mässa som var både vetenskaplig och teknologisk, planen som avslöjades har fått en del kritik men även stöd då det funnits flera som uppmuntrat ideen och sagt att andra borde göra samma sak. Man har fortfarande frågor kring hur kryptovalutan kommer att se ut och om den kommer kunna kopplas till digitala valutor som till exempel bitcoin som är etablerade.

 

“- Eftersom det kommer att hjälpa till att besegra den finansiella blockaden och flytta mot nya former av internationell finansiering för landets ekonomiska och sociala utveckling,” säger Maduro.

 

Det har funnits personer som sett detta från andra perspektiv än bara positiva, Jean paul som är ekonom varnar om att systemet bara kommer stärka hyperinflationen som skapat krisen i landet.
Detta kommer även ha konsekvenser för de personerna i landet som bara använder den bolivara valutan alltså den valutan som Venezuela har i sitt land. På Grund av krisen som landet har med mat och medicin gick Maduro ut med planen “
plan rabbit” som den kallas som innebär att man helt enkelt ska uppmuntra till att äta fler kaniner.

 

Den nya valutan som kom ut på svarta marknaden var värd $2,42 efter att det sattes in en 100.000 bolivar sedel i rörelse för nån vecka sedan. Det var i början av året som landet släppte en notering som var värd 20 000 bolivars.

Läs om Sveriges E-Krona

 

Källor:

https://www.npr.org/sections/thetwo-way/2017/12/04/568299704/venezuela-will-create-new-petro-cryptocurrency-president-maduro-says

https://www.sydsvenskan.se/2017-12-03/maduro-venezuela-skapar-digital-valuta

http://www.hallandsposten.se/nyheter/ekonomi/maduro-venezuela-skapar-digital-valuta-1.4890499

sv_SESWE
en_USENG sv_SESWE