STORBANKER OCH IT-JÄTTAR SATSAR PÅ BLOCKTEKNIKEN ETHEREUM

STORBANKER OCH IT-JÄTTAR SATSAR PÅ BLOCKTEKNIKEN ETHEREUM

STOCKHOLM (Direkt) Internationella storbanker som JP Morgan, Santander, UBS, Credit Suisse, ING, Bank of New York Mellon med flera bildar tillsammans med teknikjättar som Microsoft, Intel och Thomson Reuters en ny “allians” som ska utveckla plattformen Ethereum, en teknik baserad på den så kallade blockkedjan.

Tekniken bakom blockkedjan uppfanns samtidigt som kryptovalutan Bitcoin år 2008. Sedan dess har utvecklingen gått snabbt: arbetet med plattformen Ethereum påbörjades i slutet av 2013 av den då tonårige ryss-kanadensaren Vitalik Buterin, som nu hunnit fylla 23.

Blockkedjan består av data som lagras permanent i så kallade block i ett nätverk. När ett block lagts till i en kedja, och kontrollerats av andra noder, kan en transaktion bli giltig. Det som då kontrollerats är att både gamla och nya ägare signerat ägarbytet med egna lösenord.

Blockkedjan kontrollerar vem som äger en viss Bitcoin (eller någon annan kryptovaluta). Storheten i tekniken är att blockkedjan finns spridd på alla deltagande datorer och därmed är svår att förstöra eller korrumpera.

Tekniken kan därför användas för en obegränsad mängd transaktioner, registreringar, kontrakt och verifieringar.

Den blockkedje-allians som presenteras på tisdagen och som vilar på plattformen Ethereum (EEA) saknar dock inte konkurrenter. Ett stort antal finansföretag har blandat sig i det New York-baserade nya företaget R3 CEV, samtidigt som IBM och Hitachi bedriver ett Linux-lett projekt som kallar sig Hyperledger.

Ethereum har dock hunnit skaffa sig en bra position i jakten på tekniksegern. Flera banker har enligt Reuters redan anammat Ethereum för att utveckla och testa egna applikationer baserade på blockkedjan.

sv_SESWE
en_USENG sv_SESWE