Vad är Segwit2x?

Vad är Segwit2x?

Segwit2x är ett försök av ett stort antal företag och miners att på egen hand börja utveckla bitcoin i en riktning som de anser är lämplig och bra för alla. Genom att sitta på en stor majoritet av bitcoinnätverkets datorkraft (hashpower) vill de driva igenom en ökning av bitcoins blockstorlek från 1 mb till 2 mb. Man kan säga att ifall bitcoinregistret, blockkedjan, var en helt vanlig bok så skulle Segwit2x göra sidorna i boken dubbelt så stora, för att det ska få plats fler transaktionsposter på varje blad och därmed fördubla kapaciteten i systemet.

 

När forkar Segwit2x?

Segwit2x forkar inte vid ett specifikt datum utan vid ett specifikt block (vid block nummer 494.784 i bitcoins blockkedja för att vara exakt).  I dagens takt ser det ut som att block nummer 494.784 kommer omkring den 18:e november 2017.

 

Hur många Segwit2x får jag?

1 bitcoin = 1 Segwit2x. För varje bitcoin, eller del av bitcoin, som du håller och har dina privata nycklar till (mer om det längre ned) så kommer du garanterat att få motsvarande summa i Segwit2x.

Hur får jag tillgång till mina nya coins?

Du som ägare av bitcoin behöver faktiskt inte göra någonting alls FÖRUTSATT ATT DU HÅLLER DINA EGNA PRIVATA NYCKLAR. Detta eftersom ifall du gör det (håller dina egna privata nycklar) så kan du sedan använda just dessa privata nycklar för att få tillgång till dina nya coins på de två nya blockkedjorna som har skapats i och med ”forkarna”. Samma nycklar gäller alltså på alla tre kedjor. Detta görs möjligt genom att, när man kopierar bitcoins ursprungliga blockkedja, så kopieras både all transaktionshistorik OCH alla nycklar, och då även dina.

Det här låter väldigt komplicerat, och det är det också, men var lugn för att det kommer att dyka upp bekväma och säkra lösningar för att hantera alltihop. Troligen rakt i din egen bitcoinwallet, efter en uppdatering.

 

Vad betyder det egentligen att ”hålla sina egna nycklar”?

De privata nycklarna till ett bitcoininnehav är egentligen som ett riktigt, riktigt långt lösenord. Men det är inte som lösenordet till din mail eller ditt Netflixkonto. Det här lösenordet måste man vara MYCKET mer försiktig med. Det finns inget sätt att få tillbaka det om man slarvar bort det.

Privata nycklar kan manifesteras på lite olika sätt, men det vanligaste är att du blev ombedd att skriva av en lång rad ord när du startade din wallet för första gången. De orden är din privata nyckel. Sedan kan det hända att du har flera stycken olika plånböcker, i så fall så har de helt andra, egna, nycklar.

sv_SESWE
en_USENG sv_SESWE